fbpx

WHATSAPP

BERICHT

CONTACT

woning kopen noord holland
woning kopen huren noord holland
Teer makelaars

Scheiden met een hypotheek

ga in gesprek met een adviseur

Het regelen van een hypotheek na een scheiding kan een complex en gevoelig proces zijn, vooral omdat het vaak gepaard gaat met het verdelen van gezamenlijke eigendommen en financiële verantwoordelijkheden. We hebben enkele belangrijke stappen en overwegingen op een rijtje gezet om te overwegen bij het regelen van een hypotheek na een scheiding.

 

1. Inzicht in de huidige hypotheeksituatie
Voordat je stappen onderneemt om je hypotheek te regelen, is het essentieel om een goed inzicht te hebben in je huidige hypotheeksituatie. Verzamel alle relevante documentatie, waaronder hypotheekcontracten, betalingsgegevens en informatie over eventuele gezamenlijke eigendommen die als onderpand dienen voor de hypotheek.

 

2. Bepaal de opties voor de hypotheek
Na een scheiding zijn er verschillende opties met betrekking tot de hypotheek, bespreek deze mogelijkheden in een gratis eerste gesprek met een Teer hypotheekadviseur. Dit zijn de opties:

  • Hypotheek overnemen: Een van de partners kan ervoor kiezen om de huidige hypotheek over te nemen. Dit houdt in dat deze persoon de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt voor het afbetalen van de hypotheek, deze hypotheek kan veelal worden meegenomen naar een ander onderpand.
  • Verkoop van de woning: Als geen van beide partners de woning wil of kan behouden, kan ervoor worden gekozen om de woning te verkopen en de opbrengst te verdelen.
  • Uitkopen van de partner: Als een van de partners de woning wil behouden, kan deze ervoor kiezen om de andere partner uit te kopen. Dit houdt in dat de partner die de woning wil behouden de andere partner compenseert voor hun aandeel in de woning.

 

3. Herfinanciering van de hypotheek
Als een van de partners de woning wil behouden na de scheiding, kan herfinanciering van de hypotheek een optie zijn. Dit houdt in dat de partner die de woning wil behouden de bestaande hypotheek herfinanciert om de naam van de andere partner van de hypotheek af te halen. Dit kan echter afhankelijk zijn van de financiële situatie van de persoon die de woning wil behouden en de goedkeuring van de geldverstrekker.

 

4. Communicatie en onderhandeling
Tijdens het proces van het regelen van een hypotheek is open communicatie en onderhandeling tussen de ex-partners van cruciaal belang. Het is belangrijk om samen te werken om tot een oplossing te komen die voor beide partijen eerlijk en haalbaar is. Soms kan een mediaton worden ingezet om eventuele geschillen op te lossen en tot overeenstemming te komen.

 

Conclusie
Het regelen van een hypotheek na een scheiding is een uitdagend proces dat zorgvuldige planning, communicatie en financieel advies vereist. Door de opties te begrijpen, je rechten en verantwoordelijkheden te kennen, en samen te werken met je ex-partner, kun je een soepele overgang maken naar een nieuwe hypotheeksituatie die past bij je gewijzigde omstandigheden na de scheiding. Plan een gratis oriëntatiegesprek in bij een hypotheekadviseur van Teer. Gewoon lokaal in jouw regio. Je vind ons hypotheekadvies in Beverwijk, Uitgeest, Heemskerk, Heiloo, Dijk en Waard, Castricum en Alkmaar.

Neem contact met ons op


    Vraag of klacht