fbpx

WHATSAPP

BERICHT

CONTACT

woning kopen noord holland
woning kopen huren noord holland
Teer makelaars

Een woning verkopen door erfgenamen

Thuis in Noord-Holland

Een woning erven

 

Als je een woning erft, komt daar veel bij kijken. Hoe gaat het met de verkoop? Wat als een van de erfgenamen in het huis wil (blijven) wonen? Hoe bepaal je wat een huis waard is? En hoe zit het met de erfbelasting?

 

 

 

Restschuld op het huis

 

Een huis erven is niet zonder risico’s. Sommige woningen zijn moeilijker te verkopen en de hypotheeklening kan hoger zijn dan de waarde van de woning. Daarom is het vaak verstandig om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Zo weet je zeker dat je niet met een restschuld blijft zitten, op het moment dat het huis minder waard is dan de openstaande lening.

 

Overlijdensverzekering

 

Is er een overlijdensverzekering? Dan kun je meestal de hypotheekschuld (deels) aflossen met de uitkering van de overlijdensverzekering. Soms is dit al geregeld in de hypotheekakte.

 

Huis erven als legaat

 

Heeft de overledene het huis nagelaten als legaat? Dan is het goed om uit te zoeken of je het legaat mét of zónder hypotheekschuld krijgt. Een legaat kan je weigeren.

 

 

De waarde van het huis in de nalatenschap

 

Zijn er meer erfgenamen en wil je de waarde van het huis weten om de hoogte van je erfdeel te bepalen? Dan beslis je samen met de andere erfgenamen hoe de waarde van de woning bepaalt wordt. Wij zijn hierbij graag van dienst, bijvoorbeeld middels een taxatierapport of een verkoopplan. Soms staat in het testament hoe de waarde moet worden bepaald. De waarde van huis kan afwijken van de WOZ-waarde die je opgeeft bij de erfbelasting.

 

 

De waarde van het huis bepalen voor de erfbelasting

 

Om de erfbelasting van een koophuis te berekenen moet je op jouw aangifte de WOZ-waarde van het huis invullen van het vorig jaar. Is de WOZ-waarde te hoog, dan moet je eerst een WOZ-beschikking aanvragen op jouw eigen naam. Na ontvangst van die beschikking kun je bezwaar aantekenen bij de gemeente waar het huis staat.

 

 

De nieuwe eigenaar van het huis in de nalatenschap

 

Wat doe je met het koophuis in de nalatenschap? Blijft de partner er wonen? Koopt een van de erfgenamen de ander uit? Of wil je de woning verkopen?

 

Getrouwd/geregistreerd partnerschap

 

Is je partner overleden, woon je in het huis en erft je het huis? Dan kan de koopwoning op jouw naam worden gezet. Ben je de enige erfgenaam, dan kan dit door de inschrijving van de verklaring van erfrecht in het Kadaster.

 

Een erfgenaam koopt de anderen uit

 

Wil een van de erfgenamen eigenaar worden van het huis? Dan kan hij/zij de andere erfgenamen uitkopen. De woning kan op naam worden gezet door een zogenoemde akte van verdeling die de notaris opstelt. De erfgenamen stellen de waarde vast in overleg of ze vragen een onafhankelijk taxateur. We adviseren hierin graag. De nieuwe eigenaar moet de andere erfgenamen betalen voor hun deel. Heeft de nieuwe eigenaar het geld niet? Dan moet hij/zij een lening afsluiten om de andere erfgenamen te betalen. Ook hierin kunnen wij adviseren middels een vrijblijvend gesprek met een van onze hypotheekadviseurs.

 

De waarde van het huis bepalen voor verkoop

 

De waarde van het huis is op meerdere manieren te bepalen. Soms staat in het testament hoe de waarde moet worden bepaald. De waarde van huis kan afwijken van de WOZ-waarde die je opgeeft bij de erfbelasting. Staat er niets in het over waarde van het huis bepalen? Dan kunt je samen met de andere erfgenamen beslissen hoe de waarde bepaalt moet worden. Vraag ons naar de mogelijkheden.

 

 

Geen erfgenaam, maar samenlevingscontract

 

Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap met jouw overleden vriend(in)? Als de overledene geen testament had, ben je geen erfgenaam. Wat er met het huis gebeurt, hangt af van de situatie. Wij denken graag mee over de mogelijkheden.

 

Samenlevingscontract met verblijvingsbeding

 

Is er geen testament, maar hebben jij en jouw overleden vriend of vriendin een samenlevingscontract met verblijvingsbeding? En stond de woning op naam van jullie allebei? Dan kan het huis nu op jouw naam gezet worden. Daarvoor is een notariële akte nodig. De wettelijke erfgenamen van jouw overleden partner moeten daaraan meewerken.

 

Samenlevingscontract zonder verblijvingsbeding of geen samenlevingscontract

 

Is er geen testament en heb je een samenlevingscontract zonder verblijvingsbeding of heb je geen samenlevingscontract? Dan gaat het aandeel van jouw overleden partner naar diens erfgenamen. Staat het huis alleen op de naam jouw vriend(in)? Dan gaat het huis naar de familie van de overledene.

Wij begrijpen heel goed dat het vaak een emotionele tijd is voor erfgenamen. Wij hebben ons toegelegd op het ontzorgen van onze klanten die zich in deze situatie bevinden. Met respect en begrip voor de situatie helpen wij erfgenamen bij de eventuele verkoop van het onroerend goed.

 

Wil je meer weten?

Neem contact met onze makelaars op, zij kunnen je alles vertellen over het verkopen van een woning door erfgenamen.