Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn woning verduurzamen zonder eigen geld?

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

 

  1. Gelijk bij de aankoop van je woning een hogere lening afsluiten. Indien dit niet mogelijk is omdat je inkomen niet voldoende is kan je toch tot 9.000 extra lenen. Dit is een verduurszamingshypotheek die je alleen aan energiebesparende maatregelen mag besteden.
  2. De huidige hypotheek op je woning verhogen. Een tweede hypotheek of oversluiten en gelijk verhogen.
  3. Subsidies en regelingen. Een voorbeeld hiervan is de energiebespaarlening en de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Informeer hiervoor bij uw gemeente of kijk naar de mogelijkheden vanuit de overheid.

Wat is een tweede hypotheek?

Dit is een hypotheek die je extra afsluit boven je bestaande hypotheek. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld geld lenen voor een verbouwing. Dit kan alleen bij de geldverstrekker waar je eerste hypotheek loopt. Er wordt opnieuw getoetst of je inkomen voldoende is om dit extra geld te kunnen lenen. Daarnaast is de waarde van je woning belangrijk. De totale hypotheek mag niet hoger zijn dan 100% van de waarde van je huis na de verbouwing.

Waarom een hypotheek oversluiten?

De financieel adviseur kan voor je berekenen of het voordelig is om je hypotheek over te sluiten. Dit kan je lagere maandlasten opleveren als je een lagere rente kunt krijgen. Daarnaast kan oversluiten ook handig zijn als je de hypotheek wilt verhogen. Tijdens het financieel advies wordt gekeken welke optie voordeliger is. Een tweede hypotheek bij de huidige geldverstrekker of oversluiten en verhogen bij een andere geldverstrekker.

Een andere reden om de hypotheek over te sluiten is omdat je hypotheek het einde van de looptijd heeft bereikt. De meeste hypotheken hebben een looptijd van 30 jaar.

Kan ik mijn woning overdragen aan een familielid?

Je mag je huis verkopen aan wie je wilt. Er zijn echter wel wat regels. Zo moet er een marktconforme prijs worden betaald. Een verkoopbedrag dat lager is dan de WOZ-waarde zal worden gezien als een schenking. Over schenkingen moet belasting worden betaald. Vroeger was het populair om je woning alvast op naam van de kinderen te zetten, maar dankzij een paar fiscale wijzigingen is dat nu niet meer aantrekkelijk. Laat je goed informeren door de makelaar over de waarde van je woning om een tegenvaller bij de Belastingdienst te voorkomen.

Neem nu contact op met één van onze makelaars of adviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Plan een afspraak in door te bellen naar 0251-233023 of stuur een e-mail naar info@teer.nl.

Wat moet ik doen als mijn hypotheek ‘onder water’ staat?

Als jouw hypotheek  ‘onder water’ staat, betekent dit dat je hypotheekschuld hoger is dan de waarde van jouw huis. Dit kan een vervelende situatie zijn, vooral als je bijvoorbeeld jouw huis wilt verkopen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen als jouw hypotheek onder water staat.

 

  1. Neem contact op met jouw hypotheekverstrekker: Als jouw hypotheek onder water staat, is het verstandig om contact op te nemen met jouw hypotheekverstrekker. Leg de situatie uit en vraag of er mogelijkheden zijn om jouw hypotheek aan te passen. Sommige hypotheekverstrekkers bieden bijvoorbeeld een ‘aflossingsvrije periode’ aan waarin je tijdelijk minder of geen rente betaalt. Andere opties zijn bijvoorbeeld het verlengen van de looptijd van de hypotheek of het verlagen van de rente.
  2. Overweeg extra aflossen: Als je financieel de mogelijkheid hebt, kan extra aflossen op de hypotheek een optie zijn. Hierdoor wordt de hypotheekschuld verlaagd en wordt de kans kleiner dat jouw hypotheek onder water blijft staan. Houd er wel rekening mee dat er soms boetes verbonden zijn aan extra aflossen op de hypotheek.
  3. Verkoop jouw huis niet zomaar: Als je overweegt om jouw huis te verkopen terwijl jouw hypotheek onder water staat, kan dit betekenen dat je een restschuld overhoudt. Dit is het verschil tussen de verkoopprijs van jouw huis en de hoogte van jouw hypotheekschuld. Overleg altijd met jouw hypotheekverstrekker voordat je tot verkoop overgaat. Mogelijk zijn er oplossingen waardoor je de restschuld niet in één keer hoeft af te lossen.
  4. Zoek professionele hulp: Als jouw hypotheek onder water staat en je niet zeker weet hoe je hiermee om moet gaan, kun je altijd professionele hulp inschakelen. Een financieel adviseur of hypotheekadviseur kan samen met jou de situatie bekijken en mogelijkheden bespreken. Ook kan een budgetcoach je helpen bij het in kaart brengen van jouw financiële situatie en het opstellen van een plan om weer boven water te komen.

 

Het belangrijkste is om niet bij de pakken neer te zitten en actie te ondernemen als jouw hypotheek onder water staat. Door op tijd hulp te zoeken en oplossingen te bespreken met jouw hypotheekverstrekker, kun je mogelijk voorkomen dat de situatie verergert.

Neem nu contact op met één van onze makelaars of adviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Plan een afspraak in door te bellen naar 0251-233023 of stuur een e-mail naar info@teer.nl.

Wat kan ik doen met mijn overwaarde?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de overwaarde op je huis te benutten, afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie en doelen.

Een van de meest voorkomende manieren om de overwaarde op je huis te benutten is door middel van een hypotheek. Hierbij leen je geld tegen de waarde van je woning, waarbij de overwaarde als onderpand dient. Dit kan in de vorm van een tweede hypotheek of een verhoging van je bestaande hypotheek. Met het geleende geld kun je bijvoorbeeld verbouwingen aan je huis financieren, een droomreis maken of andere grote uitgaven doen. Het voordeel van deze optie is dat de rente over het geleende bedrag vaak fiscaal aftrekbaar is.

Een andere optie is het verkopen van je huis en vervolgens kleiner gaan wonen. Hierbij kun je de overwaarde gebruiken als aanbetaling op een nieuw huis of om te sparen voor later. Het voordeel van deze optie is dat je niet alleen de overwaarde op je huis kunt benutten, maar ook kunt besparen op je maandelijkse hypotheeklasten en onderhoudskosten.

Een derde optie is het afsluiten van een omgekeerde hypotheek, ook wel een ‘reverse mortgage’ genoemd. Hierbij krijg je een lening tegen de waarde van je huis, waarbij de rente en aflossing pas hoeven te worden betaald op het moment dat je het huis verkoopt of overlijdt. Deze optie is vooral geschikt voor ouderen die willen profiteren van de overwaarde op hun huis, zonder hun woning te hoeven verkopen of verhuizen.

Tot slot kun je ervoor kiezen om de overwaarde op je huis te investeren in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vastgoed. Deze optie raden wij alleen aan voor mensen die kennis hebben van beleggen en bereid zijn om risico te nemen.

Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden om de overwaarde op je huis te benutten en te kijken wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie en doelen. Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar, voor een kennismaking brengen wij geen kosten in rekening.

Neem nu contact op met één van onze makelaars of adviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Plan een afspraak in door te bellen naar 0251-233023 of stuur een e-mail naar info@teer.nl.

Hoelang duurt het verkopen van mijn woning?

Op dit moment worden woningen in onze regio (IJmond, Kennemerland, (groot) Alkmaar e.o.) gemiddeld binnen circa 2 maanden verkocht, de looptijden lopen wel wat op op dit moment. Er gaat vaak nog een periode van ongeveer 2 weken vooraf aan het moment dat de woning op Funda wordt aangemeld. Eerst komt de verkoopstylist langs om tips te geven voordat de fotograaf de presentatie komt schieten. Er moeten plattegronden en teksten gemaakt worden en er moet vaak nog een verplicht energielabel worden aangevraagd. Als het verkoopdossier gereed is zal de woning op Funda worden geplaatst. Vanaf dat moment kunnen er bezichtigingen door de makelaar ingepland worden.

 

Is er een koper gevonden en overeenstemming bereikt? Dan wordt de koopakte door de makelaar opgesteld en worden verkoper en koper uitgenodigd de akte te ondertekenen. Tussen de mondelinge overeenstemming en het tekenen van de koopakte zit vaak ook nog ongeveer een week. Nadat voor de kopers de wettelijke driedagentermijn is verstreken is de woning verkocht. Vaak nog onder het voorbehoud dat de kopers de financiering rond krijgen. Hier staat vaak circa 6 weken voor. Heeft de koper geen ontbindende voorwaarden opgenomen, dan is de woning na de wettelijke driedagenbedenktijd direct verkocht.

 

Neem nu contact op met één van onze makelaars of adviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Plan een afspraak in door te bellen naar 0251-233023 of stuur een e-mail naar info@teer.nl.

Hoe verhuur ik mijn woning?

Bij het verhuren van je woning komt best wat kijken. Zo heb je onder andere o.a. te maken met ingewikkelde wet- en regelgeving op het gebied van verhuur. Wij geven een stappenplan ter voorbereiding van de verhuur.

 

  1. Is het verhuren van de woning toegestaan? Als er een hypotheek op de woning rust, dan dien je goedkeuring te krijgen van de hypotheekverstrekker.
  2. Bedenk van te voren hoelang je de woning wil verhuren. Nodig een makelaar uit voor een goed advies over de huurprijs met puntentelling en de keuze voor de huurovereenkomst. Bedenk van te voren of je zelf het beheer van de woning gaat doen of dat je dat wilt uitbesteden.
  3. Zorg voor een goede aanmelding van de woning of appartement inclusief foto’s, afmetingen en kenmerken op alle bekende platforms. Verspreiding via social media kanalen is een pré.
  4. Wanneer kandidaten zich melden, dienen die op een aantal zaken gescreend te worden. Uiteraard dient een kandidaat te voldoen aan de vooraf gestelde inkomenseis.
  5. Als huurder en verhuurder allebei akkoord zijn, wordt er een huurovereenkomst opgemaakt. Hierin worden alle huurvoorwaarden en afspraken genoemd.
  6. Op de dag van sleuteloverdracht dienen de meterstanden worden opgenomen. Maak een opleverrapport waarin je tevens foto’s van de woning opneemt.

Het verhuren van een woning kan een uitdagende taak zijn, maar met deze tips én de juiste begeleiding kun je de verhuur tot een succes maken. We zijn je graag van dienst.

Neem nu contact op met één van onze makelaars of adviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Plan een afspraak in door te bellen naar 0251-233023 of stuur een e-mail naar info@teer.nl.

Hoe verkoop ik mijn woning?

Het verkopen van je woning kan een overweldigende en stressvolle ervaring zijn, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om het proces soepeler te laten verlopen. Hieronder hebben we een aantal tips opgesomd die je kunnen helpen. Uiteraard komen wij graag kosteloos langs voor een verkoopadvies.

 

  1. Bepaal de waarde van de woning: Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoeveel de woning waard is. Hiervoor kan je Teer kosteloos inschakelen om een verkoopadvies voor je op te stellen.
  2. Maak de woning aantrekkelijk voor potentiële kopers: Zorg ervoor dat de woning er goed uitziet. Ruim op, maak schoon en repareer eventuele schade. Dit zal ervoor zorgen dat potentiële kopers een goede eerste indruk krijgen van de woning.
  3. Goede promotie: Tegenwoordig zoeken veel mensen online naar woningen. Daarom maken wij gebruik van online platforms zoals Funda om je woning te adverteren, maar ook op diverse social media kanalen met een groot bereik.
  4. Stel een goede verkoopprijs vast: Het is belangrijk om een realistische verkoopprijs vast te stellen die aansluit bij de waarde van je woning en de huidige markt. Een te hoge prijs kan potentiële kopers afschrikken. Wij geven een advies af en geven informatie over de diverse verkoopstrategieën.
  5. Werk samen met een makelaar: Een goede makelaar neemt een heleboel zorgen uit handen. Het is belangrijk dat je iemand kiest die je kan vertrouwen met zo iets waardevols als een woning.

verkopen van je woning kan een uitdagende taak zijn, maar met deze tips en de juiste begeleiding kun je dit proces succesvol doorlopen. Vergeet niet dat het belangrijk is om geduldig te zijn en dat het vinden van de juiste koper tijd kan kosten.

Neem nu contact op met één van onze makelaars of adviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Plan een afspraak in door te bellen naar 0251-233023 of stuur een e-mail naar info@teer.nl.