fbpx

WHATSAPP

BERICHT

CONTACT

woning kopen noord holland
woning kopen huren noord holland
Teer makelaars

Hypotheekveranderingen in 2024

Een aantal belangrijke wijzigingen die je aandacht verdienen.

Je bent geïnteresseerd in het kopen van een huis en hiervoor wil je op de hoogte zijn van de laatste veranderingen bij het verkrijgen van een hypotheek. In 2024 zijn er een aantal belangrijke wijzigingen die je aandacht verdienen. Dit moet jij weten als je dit jaar een hypotheek wilt afsluiten:

 

1. Duurzaamheid als prioriteit

Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste wijzigingen dit jaar. Duurzaamheid is niet langer alleen een modewoord, maar een essentieel onderdeel van hypotheekverstrekkingen in 2024. Steeds meer hypotheekaanbieders moedigen energiezuinige woningen aan door gunstigere voorwaarden te bieden. Er ontstaat een verschil in je leencapaciteit tussen een goed of slechter energielabel. Met een energielabel A of B kan het extra te lenen bedrag 10.000 euro zijn. En met een label A++++ kan dat oplopen tot wel 50.000 euro. Overweeg dus zeker de duurzaamheidsaspecten van je toekomstige huis, het kan je niet alleen helpen het milieu te ondersteunen, maar ook je portemonnee. Ben je op dit moment al in het bezit van een koopwoning? Ontdek de mogelijkheden voor het verduurzamen van deze woning. De kans is groot dat je woning hierdoor meer waard wordt.

 

2. Een hypotheek als alleenstaande

Met een modaal inkomen van 40.000 euro kun je in de oude situatie circa 170.000 euro hypotheek lenen, het is niet mogelijk om hiervoor een woning te kopen in onze regio. Vanaf 2024 krijg je als alleenstaande daarom een steuntje in de rug. Alleenstaanden die jaarlijks minimaal 28.000 euro verdienen, kunnen volgend jaar 16.000 euro extra lenen. Dat kan – met wat spaargeld als back-up – net het verschil maken op de overspannen woningmarkt.

 

3. Vrijstelling overdrachtsbelasting

Om starters te helpen kunnen kopers onder 35 jaar éénmalig gebruikmaken van vrijstelling van de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting bedraagt op dit moment 2% van de koopsom. In 2023 was deze vrijstelling voor kopers tot een bedrag van 440.000 euro. In 2024 gaat de koopsom van deze regeling omhoog naar 510.000 euro. De regeling dat kopers onder de 35 hier slechts één keer gebruik van kunnen maken blijft van kracht.

 

4. Verhoging Nationale Hypotheek Garantie

Er zijn nog meer lichtpuntjes voor de aankoop van een woning in 2024! Koop je een woning en wil je gebruik maken van NHG? Dat kan dit jaar met een maximale koopsom van 435.000 euro. Afgelopen jaar was dit nog 405.000 euro. Met NHG ben je beschermd als je ooit noodwoningen je woning moet verkopen. Veel geldverstrekkers geven met deze regeling korting op de hypotheekrente, de éénmalige provisiekosten voor gebruik van de NHG heb je er daardoor vaak binnen enkele jaren wel uit.

 

Conclusie:

De hypotheekwereld ondergaat in 2024 enkele positieve veranderingen, waardoor het voor jou als toekomstige huiseigenaar gemakkelijker en gunstiger wordt om je droomhuis te financieren. Of je nu voor het eerst een huis koopt of op zoek bent naar een nieuwe hypotheek. Daarnaast zal de hoogte van een energielabel van groot belang zijn voor jou hypotheekaanvraag. Dit heeft dan ook meer effect op de waarde van de woning. Wees goed voorbereid, kom vrijblijvend op gesprek bij één van onze financiële adviseurs. Ze staan voor je klaar vanuit al onze vestigingen in Heemskerk, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Beverwijk en Alkmaar. Binnenkort staan we ook voor je klaar vanuit ons gloednieuwe kantoor in Heerhugowaard.