fbpx

WHATSAPP

BERICHT

CONTACT

woning kopen noord holland
woning kopen huren noord holland
Teer makelaars

Relatie beëindiging

Wie kan blijven wonen?

Woning & hypotheek bij beëindiging relatie 
Als je uit elkaar gaat verandert er veel. Zeker als je samen een woning hebt gekocht. Je wilt dan weten of het mogelijk is dat één van beiden in de woning kan blijven wonen. Wij helpen je graag met inzicht in de mogelijkheden voor het verkrijgen van een hypotheek voor de financiering van de woning.

 

Je ex-partner uitkopen bij uit elkaar gaan
Na het beëindigen van de relatie beslis je met je (ex-)partner wat er met de koopwoning gebeurt. Wordt het huis verkocht of blijft een van jullie in het huis wonen? Dan is het uitkopen van de ander een optie. Dit is mogelijk als je genoeg inkomen hebt om de hypotheek te kunnen betalen. Gelukkig zijn er soepelere regels waardoor het in veel gevallen mogelijk is om te blijven wonen.
De vertrekkende partner heeft vaak recht op de helft van de overwaarde, als die er is. Is de taxatiewaarde hoger dan de hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Als de hypotheek hoger is dan de taxatiewaarde is er sprake van een restschuld. In deze situatie moet de vertrekkende partner misschien de helft van de restschuld uitbetalen aan de persoon die in de woning blijft wonen.

 

Huis verkopen na scheiding of breuk
Willen of kunnen jullie allebei niet in jullie woning blijven wonen? Dan kunnen jullie de woning verkopen. Met de opbrengst wordt de hypotheek afgelost. Van de eventuele overwaarde ontvangt ieder zijn/haar aandeel. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan heeft ieder recht op de helft van de overwaarde. Ben je niet getrouwd, of getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kan dit anders zijn.

 

Financiering met NHG
De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft de regels versoepelt voor stellen met een koophuis die uit elkaar willen gaan. Zij kunnen elkaar voortaan makkelijker uitkopen, waardoor vaker één van de partners in het huis kan blijven wonen.
Je hypotheekadviseur checkt eerst of het inkomen van jou of je ex-partner genoeg is om in het huis te blijven wonen. De financiële check laat zien of de maandlasten betaalbaar zijn en vormt de basis voor verder onderzoek.

Kan jij of je ex-partner de hypotheek blijven betalen volgens de inkomens check? Dan ontslaat de geldverstrekker een van jullie uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. De hypotheek komt dan op naam van degene die in het huis blijft wonen

 

Geldverstrekkers volgen NHG regels
Veel geldverstrekkers volgen de regels van NHG. Hierdoor gelden deze regels ook voor hypotheken zonder NHG.

 

Ben je in het bezit van een koopwoning, ga je uit elkaar en wil je weten of je zelf in de woning kan blijven wonen? Er is in deze situatie meer mogelijk dan je denkt. Wij geven je graag advies om te kunnen blijven wonen na een scheiding. Met financieel advies weet je waar je aan toe bent na het verbreken van de relatie. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op


    Vraag of klacht