Essentiële tips voor behoud van je hypotheekrente

In dit interview met hypotheekadviseur Bert Llama bespreken we de verhuisregeling en hoe je de lage hypotheekrente van een bestaande hypotheek kunt behouden. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn en tijdig actie te ondernemen om de voordelen van een lage hypotheekrente te behouden bij een verhuizing.

 

1. Wat is de beste timing voor de verkoop van de oude woning en de aankoop van een nieuwe woning?

Bert: "Als je eerst een nieuwe woning koopt voordat de oude woning is verkocht, is het belangrijk om bij je geldverstrekker na te gaan of je de oude hypotheekrente kunt meenemen. Dit moet je tijdig aangeven, want sommige geldverstrekkers staan het niet toe als je dit te laat meldt. Omgekeerd moet je ook opletten als je de oude woning verkoopt en de hypotheek aflost voordat je een nieuwe woning hebt gekocht. Het is belangrijk om te weten of de geldverstrekker een bepaalde periode hanteert tussen het aflossen van de oude hypotheek en het passeren van de nieuwe hypotheek bij de notaris."

 

2. Wat gebeurt er met de lage hypotheekrente bij een scheiding?

Bert: "Bij een scheiding is het vaak niet mogelijk om de hypotheek te splitsen, waardoor beide partners de lage hypotheekrente kunnen behouden. Meestal mag slechts één partner de lage hypotheekrente meenemen, met toestemming van de andere partner. Dit is een punt van aandacht bij het regelen van de financiële zaken tijdens een scheiding."

 

3. Wat is het effect van de toetsrente bij oude hypotheken?

Bert: "Bij oude hypotheken speelt de resterende rentevaste periode een rol bij verhuizing. Als deze periode korter is dan tien jaar, hanteert de geldverstrekker een hogere toetsrente van 5 procent voor het berekenen van de maximale hypotheek. Dit kan je leenruimte beperken. In sommige gevallen kan het afsluiten van een nieuwe hypotheek met een langere looptijd en actuele rente voordeliger zijn voor je maximale hypotheek."

 

4. Wat gebeurt er als je van een NHG-hypotheek naar een hypotheek zonder NHG overstapt?

Bert: "Een NHG-hypotheek biedt onder bepaalde voorwaarden dekking voor de aflossing van de restschuld als je financieel in de problemen komt. NHG-hypotheken hebben meestal een lagere rente dan hypotheken zonder NHG. Als je echter een nieuwe hypotheek zonder NHG wilt afsluiten, moet je rekening houden met een rente-opslag. Het is belangrijk om de voorwaarden voor het meenemen van de hypotheekrente bij verhuizing goed door te nemen."

 

5. Is het verstandig om over te stappen naar een andere geldverstrekker?

Bert: "Het meenemen van een lage hypotheekrente betekent doorgaans dat je bij dezelfde geldverstrekker blijft. Als je echter een korte resterende rentevaste periode hebt en de actuele rente bij je huidige geldverstrekker is minder gunstig dan bij andere aanbieders, kan het toch de moeite waard zijn om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Dit kan financieel voordelig zijn, afhankelijk van de huidige marktrente en je persoonlijke situatie."

 

Wil je meer weten over jouw persoonlijke mogelijkheden en hoe je de verhuisregeling optimaal kunt benutten? Neem dan contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek. Onze ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuzes voor jouw financiële toekomst.

Naam

Geschreven door

Bert Llama

Hypotheekadviseur / MT-lid

Neem contact op
Terug naar overzicht

Neem contact op

Laat je gegevens achter in ons onderstaande contactformulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Naam *
E-mailadres *
Telefoonnummer *
Bericht