fbpx

WHATSAPP

BERICHT

CONTACT

woning kopen noord holland
woning kopen huren noord holland
Teer makelaars

Stort de huizenmarkt

volgend jaar wel of niet ineen?

Tegen alle verwachtingen in blijven de huizenprijzen maar stijgen, krijgen we de klap later? In de grotere steden nam het aanbod de afgelopen maanden zelfs toe. Een ander voordeel van de coronacrisis is dat expats en beleggers afhaken in de jacht op huizen. Is dit dan het juiste moment om toe te slaan? Hierbij geven we je wat tips over de stijging van de huizenmarkt.

Krijg ik een goede prijs voor mijn woning?

Dit jaar zeker. Met een gemiddel­de van 335.000 euro stegen de huizenprijzen in het tweede kwartaal van dit jaar naar een nieuw record, meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) donderdag. Ondanks de coronacrisis verwacht niemand dat de prijzen dit jaar al onderuit gaan. Rabobank en ABN Amro rekenen voor heel 2020 op een prijsstijging van zo’n 6 procent. DNB is met 4,3 procent iets voorzichtiger. Makelaars zeggen dat hun agenda’s de komende maanden helemaal vol zitten. Of, en zo ja wanneer, de markt omslaat, hangt af van wat er dit najaar met het coronavirus gebeurt. ,,Er kan een tweede uitbraakgolf plaatsvinden, maar er kan ook een vaccin komen”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes.

 

Stort de huizenmarkt volgend jaar wel of niet ineen?

Dat hangt mede af van het coronavirus. Als er snel een coronavac­cin komt of als het virus als door een wonder uit zichzelf verdwijnt, krijgen we volgend jaar een dip. Al zal deze dip niet een gehele instorting van de markt zijn. Blijft het virus langer rondwaren dan zal de economi­sche malaise langer aanhouden dan zal uiteindelijk ook de huizenmarkt hier last van krijgen. Echter blijft het tekort aan woningen onveranderd. De woningnood waar we nu in Nederland mee te kampen hebben blijft nog zeker 10 jaar duren.

 

Waarom bouwen we niet meer huizen?

Tijdens de kredietcrisis viel de woningbouw bijna stil. Vandaar dat we nu met een tekort van ongeveer een miljoen huizen zitten. De bevolking en het aantal huishoudens groeien namelijk onverminderd door, terwijl een huis aanschaffen vanwege de lage rente goedkoper is geworden dan huren. Verder hebben kopers, vooral starters, zware concurrentie van beleggers en expats die de prijzen hard laten oplopen. De laatste groepen zijn wel de eerste die nu afhaken, meldt de NVM. Ondanks mooie beloftes van het Rijk, de provincies en de gemeenten komt de nieuwbouw om wonen betaalbaar te houden maar niet op gang. Bovendien hebben de stikstof- en PFAS­ problematiek de kop opgestoken. Nog altijd heeft niemand de regie genomen over de woningbouw. Van de ‘woondeals’ die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken met diverse regio’s maakte zijn nog geen resultaten te zien. Als de tekorten blijven, dan zullen de prijzen uiteindelijk weer snel oplopen.

 

Gaat de rente volgend jaar stijgen?

Het lijkt er niet op. De Europese Centrale Bank (ECB) blijft de economie in Europa met superlage rentes ondersteunen. Signalen dat de rente op korte en zelfs op langere termijn omhooggaat, zijn er niet. Toch lijken niet alle kopers hier op te vertrouwen. De wens om nog even snel gebruik te maken van de lage rente kan de huizenjacht en de flinke prijsstijging in het tweede kwartaal verklaren.

(bron: Noord-Hollands Dagblad)

 

Voor meer tips over de stijging van de huizenmarkt klik dan hier om contact op te nemen met een van onze vestigingen.