fbpx

WHATSAPP

BERICHT

CONTACT

woning kopen noord holland
woning kopen huren noord holland
Teer makelaars

Voor welke rente kies je?

Wij leggen het verschil uit tussen offerterente, dagrente en dalrente

Wat is het verschil tussen offerterente, dagrente en dalrente?

Bij het uitzoeken van een nieuwe hypotheek zijn er veel geldverstrekkers waaruit je kan kiezen. De voorwaarden zijn bij iedere geldverstrekker verschillend en er is dus genoeg keus. In deze blog nemen wij jou graag mee in de keuze uit de soorten rente voor jouw hypotheek.

 

Er zijn drie soorten renteopties voor jouw hypotheek

Bij het aanvragen van jouw hypotheek spreek je met de geldverstrekker af dat er rente betaald gaat worden over jouw hypotheek. Deze rente wordt vaak voor een bepaalde periode vastgezet. De periode van het aanvragen van jouw hypotheek, de bevestiging dat jouw hypotheek wordt geaccepteerd en dat de hypotheekakte bij de notaris gaat passeren zit vaak enkele weken tot maanden tussen. In deze periode kan de hypotheekrente veranderen. Omdat de hypotheekrentes altijd in beweging zijn, kan je kiezen uit drie rentes. Bij sommige renteopties is het mogelijk dat jouw afgesproken rente mee daalt met de marktrente. Wij beschrijven ze hier voor jou.

 

Offerterente

Dit is de meest voorkomende rente die wordt aangeboden door geldverstrekkers. De rente staat hierbij vast vanaf het moment dat de hypotheek wordt aangevraagd en verandert niet meer. Hiermee heb je absolute zekerheid dat de rente die jij kiest ook echt de rente is die je gaat betalen. De rente wordt beschreven in de hypotheekofferte die voor jou is aangevraagd. Ook als bij het passeren van jouw hypotheekakte bij de notaris de rente lager is, verandert jouw rente niet. De offerterente is immers al voor jou vastgelegd. Deze optie is voordelig als de rente hoger staat op het moment van passeren van de hypotheekakte dan jij toen in de offerte hebt afgesproken.

 

Dagrente

Bij een dagrente spreek je met de geldverstrekker af dat je de rente die op de offerte staat betaalt, tenzij de rente op de dag dat jouw hypotheekakte bij de notaris passeert lager is dan de afgesproken rente. Op het moment dat de rente hoger staat dan de rente op jouw offerte betaal je de rente die op de offerte staat. Met de dagrente kan het zijn dat je een lagere rente betaalt voor jouw hypotheek dan is afgesproken op de offerte. Dit weet je pas op het moment dat de rente bekend is op de dag dat je naar de notaris gaat om jouw hypotheekakte te ondertekenen.

 

Dalrente

Deze renteoptie wordt door weinig geldverstrekkers nog aangeboden. Bij dalrente betaal jij de laagste rente tussen de datum van de offerte en het moment van tekenen bij de notaris. Met deze renteoptie is de kans op een lagere rente het grootste als je het vergelijkt met de andere renteopties. Het nadeel van de dalrente is dat geldverstrekkers een opslag rekenen voor deze renteoptie. Dit betekent dat deze optie alleen voordelig is als de rente in de periode meer daalt dan de opslag op de rente die betaald wordt. Deze regeling wordt ook wel dalrentegarantie genoemd.

 

De keuze voor de soort rente heeft dus invloed op jouw hypotheek. Het is niet alleen belangrijk om te kijken wat de actuele rentestand is, maar ook wat de verwachtingen zijn in de renteontwikkeling. Voor advies over jouw hypotheek en de bijpassende rente kan je terecht bij een van onze hypotheekadviseurs. Die nemen jou mee in de mogelijkheden en leggen alles nog eens rustig  uit. Wij vinden het belangrijk dat alles duidelijk is, zodat je de beste hypotheek kan kiezen die bij jouw situatie past.

 

Maak nu een afspraak met één van onze adviseurs, óók in de avond of in het weekend staan wij voor jou klaar.

Dat wil ik