fbpx

WHATSAPP

BERICHT

CONTACT

woning kopen noord holland
woning kopen huren noord holland
Teer makelaars

Je hebt een huis geërfd, wat nu?

Thuis in Noord-Holland

Teer zet 10 dingen op een rij waar je aan moet denken.
Met deze tips helpen we erven in een vaak verdrietige tijd. Naast het verdriet dat je te verwerken hebt, zijn er ook veel dingen die nog moeten worden geregeld. Waar moet je allemaal aan denken bij het erven van een huis of appartement?

 

Onze tips bij het erven van een huis of appartement:

 

1. Neem de tijd. Dit is eigenlijk altijd ons allereerste advies als je een huis hebt geërfd. Het huis van een dierbare verkopen én vooral ook het opruimen en leeghalen is namelijk een zeer emotionele aangelegenheid. Dus als het enigszins mogelijk is: neem de tijd! Neem de tijd om afscheid te nemen van het huis, het is immers een stuk van het leven van je dierbare.

 

2. Zoek uit of er een testament is. Voordat je überhaupt verdere stappen kunt ondernemen, moet je weten wie de eigenaar is van het huis nadat je dierbare is overleden. Voor het testament moet je naar een notaris. Die kan uitzoeken in het Centraal Testamentenregister of je dierbare een testament heeft.

 

3. Regel een verklaring van erfrecht. Als duidelijk is wie het huis heeft geërfd, is het noodzakelijk om een verklaring van erfrecht te regelen. Ook dit doe je bij de notaris. Met een verklaring van erfrecht kun je verdere stappen ondernemen.

 

4. Zorg dat betalingen doorgaan. Zit er nog een hypotheek op het huis? Zorg dan dat de betalingen gewoon doorgaan. Is er een overlijdensrisico verzekering dan kan het zijn dat de hypotheek daarmee in één keer geheel of gedeeltelijk wordt afgelost. Woonde je dierbare in een appartement? Dan is belangrijk dat ook de servicekosten doorbetaald worden.

 

5. Beslis wat er met het huis zal gebeuren. De volgende vraag is wat je met het huis wil gaan doen. Is er iemand in de familie die in het huis zou willen gaan wonen? Wil je het huis (tijdelijk) verhuren? Of wil je echt afscheid nemen van het huis en het gaan verkopen?

 

6. Ga je het huis verkopen of verhuren? Neem dan contact op met je makelaar. Wij bij Teer kunnen je verder adviseren. Denk bijvoorbeeld aan de spullen die nog in het huis staan. Het kan zijn dat we je adviseren om het hele huis leeg te halen of dat we juist aangeven dat het verkopen mét inrichting beter is dan zonder (eventueel na advies van onze verkoopstylist). Voordat je het huis helemaal leeg haalt, is adviseren we om eerst te overleggen met je makelaar. Opruimen kan natuurlijk altijd!

 

7. Vraag een definitief energielabel aan. Bij de verkoop van een huis moet bij het opstarten van de verkoop een definitief energielabel aanwezig zijn. Of het huis een energielabel heeft is te vinden op https://energielabel.nl/. Heeft het huis nog geen energielabel, dan moet dit aangevraagd worden. Voor het afgeven van het energielabel moet uw huis geïnspecteerd worden door een daartoe speciaal opgeleide inspecteur. Wij helpen u bij het aanvragen van dit advies. Goed om te weten: Een energielabel heeft na afgifte een geldigheidsduur van 10 jaar.

 

8. Disclaimer om risico voor verkoper te verminderen. Bij wet is het zo geregeld dat een verkoper mededelingsplicht heeft bij de verkoop van een huis. Dat wil zeggen: alles vertellen wat je weet dat belangrijk zou kunnen zijn voor de koper èn de koper niet direct kan zien of zou kunnen weten. Hoe moet dat als je een huis hebt geërfd? Je weet immers veel minder dan een verkoper die zelf in een huis heeft gewoond. En het laatste waar je op zit te wachten is een claim van een koper. Om dit te voorkomen wordt er een extra clausule opgenomen in de koop- en leveringsakte. Hiermee kun je claims van kopers voorkomen, danwel de kans tot een minimum beperken. Helemaal 100% kunnen we dit niet afdekken, uiteindelijk is het de rechter die bepaalt wie waarvoor aansprakelijk is.

 

9. Betaal erfbelasting over de WOZ-waarde. Erf je een huis, dan betaal je erfbelasting over de WOZ-waarde van het huis minus de eventuele hypotheekschuld. De erfbelasting wordt berekend over de WOZ-waarde van het jaar vóór of het jaar ná het overlijden van je dierbare en niet over de uiteindelijke opbrengst. Is de WOZ-waarde van het huis erg hoog, dan kan je een nieuwe WOZ-beschikking aanvragen op jouw naam. Daarna kan je binnen 6 weken bezwaar maken, mocht je het er niet mee eens zijn. Ook bij het maken van dit bezwaar kunnen wij je natuurlijk begeleiden. Als je besluit het huis te verkopen kan je de erfbelasting betalen uit de opbrengst van het huis zelf. Houd er rekening mee dat je bij verhuur van het huis, de erfbelasting uit eigen portemonnee moet betalen.

 

10. Probeer onenigheid met de andere erfgenamen te vermijden. De belangrijkste tip! Houd de relatie met je mede-erfgenamen goed. Ben je niet de enige erfgenaam dan kan het zijn dat jullie het ergens in het proces niet met elkaar eens zijn. Dat maakt het allemaal nog verdrietiger. Kom je er samen of met de hulp van een mediator niet uit, dan kun je vervolgens naar de kantonrechter. De tussenkomst van een kantonrechter maakt het proces voor alle betrokkenen een stuk lastiger en dus ook verdrietiger en zorgt vaak voor onherstelbare schade tussen mensen. Fijn als je dit kunt voorkomen!

 

Al met al is het verkopen van een huis dat je hebt geërfd niet makkelijk. Het gaat immers niet zomaar over een huis. Het is het thuis geweest van een dierbare. Er komen dus veel emoties bij kijken en er moet veel worden geregeld. Wij staan voor je klaar om je bij dit proces te helpen.