fbpx

WHATSAPP

BERICHT

CONTACT

woning kopen noord holland
woning kopen huren noord holland
Teer makelaars

Hypotheek aanvragen met een studieschuld?

Zo ga je hier mee om

Sinds de basisbeurs is omgezet in het leenstelsel hebben veel mensen te maken met studieleningen en de helaas daarbij behorende studieschulden. Het is een manier om je studie te bekostigen, maar het kan in de toekomst ook een uitdaging vormen bij het aanvragen van een hypotheek. Een studieschuld wordt namelijk gezien als een financiële verplichting die invloed heeft op je leencapaciteit. Maar maak je geen zorgen, er zijn genoeg mogelijkheden om ook mét een studieschuld, je woondromen waar te maken.

 

Transparantie is essentieel

Bij het aanvragen van een hypotheek is eerlijkheid de beste beleidslijn. De studieschuld moet altijd worden gemeld bij de hypotheekverstrekker. Probeer je studieschuld niet te verzwijgen, want dit kan later tot problemen leiden en je kunt in de financiële problemen komen als je de hypotheek lasten niet kunt dragen.

 

Invloed van de studieschuld op de maximale hypotheek

Een studieschuld heeft zeker invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. De hypotheekverstrekker houdt rekening met de maandelijkse aflossingsverplichting van je studieschuld bij het bepalen van je leencapaciteit. Hoe hoger de studieschuld, hoe lager het bedrag dat je kunt lenen voor je huis. Daarnaast maakt het uit of je in het oude of het nieuwe leenstelsel valt. Jouw hypotheekadviseur verteld jou hier meer over tijdens het eerste gesprek.

 

Financiële situatie en stabiele inkomsten

Naast de hoogte van je studieschuld kijkt een hypotheekverstrekker ook naar je totale financiële situatie en inkomsten. Een stabiel inkomen en een positieve verhouding tussen je inkomsten en uitgaven zijn belangrijke factoren die kunnen bijdragen aan het verkrijgen van een hypotheek, zelfsmet een studieschuld.

 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kan dit voordelen bieden. De NHG biedt namelijk meer zekerheid voor de hypotheekverstrekker, waardoor de rente veelal lager is en je mogelijk meer kunt lenen, zelfs met een studieschuld. Het is wel belangrijk om te controleren of je aan de voorwaarden van de NHG voldoet.

 

Studieschuld aflossen of niet?

Het aflossen van je studieschuld voordat je een hypotheek aanvraagt, kan in sommige gevallenvoordelig zijn. Een lagere studieschuld betekent minder maandelijkse verplichtingen, wat je leencapaciteit vergroot. Ook kan het aflossen van je schuld positief worden gezien door de hypotheekverstrekker. Daarentegen is een studielening een lening met een lage rente, die voor een lange tijd vast staat en hierdoor misschien juist interessanter is om aan te houden, als dit een mogelijkheid is. Bespreek het wel of niet aflossen van de studielening altijd met jouw financieel adviseur, voordat je zelf een beslissing maakt.

 

Advies inwinnen bij een hypotheekadviseur

Het verkrijgen van een hypotheek met een studieschuld kan complex zijn, en het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen. Een hypotheekadviseur kan je helpen om je financiële situatie in kaart te brengen, je mogelijkheden te bespreken en het juiste pad naar een verantwoorde hypotheek te vinden.

 

Conclusie: Een studieschuld hoeft geen struikelblok te zijn bij het verkrijgen van een hypotheek. Het vereist weltransparantie, verantwoordelijk lenen en het goed in kaart brengen van je financiële situatie. Door samen te werken met een hypotheekadviseur en te kijken naar de mogelijkheden die bij jouw situatiepassen, kun je de droom van een eigen huis verwezenlijken, zelfs mét een studieschuld. Onze ervaren hypotheekadviseur in Castricum Beverwijk Heemsker Uitgeest Alkmaar en Heiloo helpen je graag. Een gratis hypotheekgesprek is in te plannen via het contactformulier.

 

Neem contact met ons op


    Vraag of klacht