Een nieuwbouwwoning voldoet standaard aan hoge eisen op het gebied van duurzaamheid en wordt geleverd met een hoog energielabel. Denk hierbij aan voorzieningen zoals goede isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Toch kiezen veel huiseigenaren ervoor om hun woning na oplevering verder te verduurzamen. Wij vertellen je hier graag meer over.
Waarom extra verduurzamen?
Extra verduurzaming biedt diverse voordelen. Naast lagere energiekosten en meer wooncomfort, stijgt de waarde van je woning. Met een energielabel A++++ maak je je huis energieneutraal of zelfs energieleverend, wat het aantrekkelijker maakt voor toekomstige kopers. Dit alles draagt bij aan een betere toekomst en de energietransitie.
Top 5 mogelijkheden extra verduurzaming
- Zonnepanelen
Door extra zonnepanelen te plaatsen, wek je meer energie op en vergroot je zelfvoorzienend zijn. Houd rekening met de afbouw van de salderingsregeling en stem het aantal panelen af op je energiebehoefte. Houd wel rekening dat de salderingsregeling wordt afgebouwd. Stem het aantal panelen daarom af op je daadwerkelijke energiebehoefte. - Domotica
Slimme thermostaten en andere handige technologie (domotica) maken het mogelijk om verlichting, verwarming en beveiliging automatisch te bedienen via een app of stem. Dit bespaart energie en kosten. - Groen dak
Een groen dak biedt betere isolatie, bevordert biodiversiteit en houdt je huis koeler in de zomer. - Energieopslagsysteem
Met een thuisbatterij sla je overtollige zonne-energie op voor later gebruik, bijvoorbeeld ’s avonds en op bewolkte dagen. Dit maakt je minder afhankelijk van het energienet. - Waterbesparende oplossingen
Regentonnen, grijswatersystemen en doorstroombegrenzers verminderen je waterverbruik en ondersteunen duurzaam waterbeheer.
Hoe financier je verduurzaming?
Wanneer je voldoende spaargeld hebt, is dat vaak de voordeligste manier om verduurzamingsmaatregelen te financieren. Veel kopers van nieuwbouwwoningen hebben hun spaargeld echter al gebruikt voor de aankoop en meerwerkopties.
Onze hypotheekadviseur Erwin vertelt hier het volgende over: “Wist je dat je verduurzaming slim kunt meefinancieren met je hypotheek? Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je in 2025 tot 106% van de woningwaarde lenen voor energiebesparende investeringen en dit kan gunstig zijn vanwege de extra lage hypotheekrente.”
Een persoonlijke lening is ook een optie. Deze is snel af te sluiten en specifiek bedoeld voor verduurzamingsprojecten. Hoewel de rente hoger kan zijn, is de looptijd korter en merk je al snel voordeel van de energiebesparing.
Daarnaast bieden zowel de landelijke overheid als lokale gemeenten verschillende subsidies aan om woningen te verduurzamen.
Conclusie
Met de juiste maatregelen en financiering maak je jouw nieuwbouwwoning nog duurzamer en comfortabeler. Dit is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Wil je meer advies? Bij Teer staan we voor je klaar om je te helpen! Of je nu een aankoopmakelaar, bedrijfsmakelaar of hypotheekadvies nodig hebt; wij bieden de expertise die je zoekt. Neem vandaag nog contact op via onderstaand button.