fbpx

WHATSAPP

BERICHT

CONTACT

Het verduurzamen van je bedrijfspand

In gesprek met Floris Engelkes

Onze bedrijfsmakelaars zijn in gesprek met Flros Engelkes, eigenaar van Label-Up, een adviesbureau gespecialiseerd in het afgeven van energielabels en het verduurzamen van vastgoed.

 

Floris: “Wat we veel zien is dat álles draait om het energielabel. Bij verhuur en verkoop is het energielabel een van de belangrijkere criteria geworden, terwijl dit twee jaar geleden nog een beperkte rol speelde. Voor vastgoedeigenaren zijn er dan ook veel voordelen om te gaan verduurzamen. Het directe rendement zal stijgen, de waarde van het vastgoed zal toenemen en er zijn subsidies beschikbaar!”

 

Duurzaam vastgoed wordt de norm. De wet- en regelgeving maakt het in de nabije toekomst steeds vaker verplicht om groene keuzes te maken. Ondanks dat er zeker een financiële investering nodig is om te verduurzamen, biedt dit ook vele kansen voor zowel de vastgoedeigenaar als de huurder.

 

Floris: “Uiteraard is het zo dat er eerst geïnvesteerd dient te worden voordat de vruchten geplukt kunnen worden. Maar ik geloof dat er met minimale investeringen een groot rendement behaald kan worden. Ik durf wel te zeggen dat bijna al het zakelijk vastgoed relatief eenvoudig naar een A label kan, waarbij de eerste stap in zakelijk vastgoed vaak zonnepanelen zijn, dan al niet in combinatie met een batterij en een warmtepomp. Hier zijn vaak interessante financieringsregelingen voor beschikbaar. Daarnaast wil ik benadrukken dat bij verduurzaming men vaak denkt aan isoleren wat vrij kostbaar is, maar in de praktijk zie je dat bij zakelijk vastgoed meestal relatief eenvoudige en goedkope aanpassingen in de installaties het pand al naar een A-label verbeterd kan worden.”

 

Een verduurzaming van het zakelijk vastgoed is voor eigenaar én huurder interessant. Voor de vastgoedeigenaar is er bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) beschikbaar. Met name installaties als een (hybride) warmtepomp vallen hieronder. Daarnaast zijn er gunstige financieringstrajecten mogelijk wanneer het gebouw verduurzaamd wordt. Er kunnen afspraken gemaakt worden met de huurders én: er vindt een waardestijging plaats van het onderliggende vastgoed.

 

Conclusie: naast de financiële investering, biedt verduurzaming op meerdere vlakken voor de vastgoedeigenaar én de huurder een gunstig rendement. Het is van belang vooral te kijken naar de juiste onderdelen voor de verduurzaming en het maximale te behalen rendement. Een expert kan hierin goed adviseren.

 

Wij nemen graag voor jou deze zorgen uit handen en daarom bieden wij in samenwerking met onze expert Floris Engelkes vrijblijvend advies aan. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier.

 

Neem contact met ons op


    Vraag of klacht