Een eerste huis kopen, waar begin ik?

Het kopen van je eerste huis is een mijlpaal in je leven. Het is spannend, maar het kan ook overweldigend zijn. Er zijn veel zaken waar je aan moet denken en waar je misschien nog geen ervaring mee hebt. Waar begin je bijvoorbeeld? Wij geven antwoord op deze vraag en nemen je mee in de te nemen stappen.

 

Financiële voorbereiding

Voordat je begint met zoeken naar een huis, is het belangrijk om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Begin met wat je kunt én wilt lenen. Een hypotheekadviseur vertelt je meer over de verschillende soorten hypotheken, huidige rentepercentages en de bijkomende maandlasten.  Zorg dat je weet wat de mogelijkheden zijn vóórdat je een bod doet op een woning. Als je goed voorbereid bent heb je altijd een streepje voor.

 

De keuze voor een hypotheekadviseur

Wil je bij het kopen van je eerste huis advies over wat voor hypotheek of geldverstrekker het beste bij je past? Dan is het verstandig om te kiezen voor een onafhankelijk adviseur. De onafhankelijke adviseurs bij Teer bieden hypotheken bij 40+ geldverstrekkers en helpen je de beste hypotheek te vinden die aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat je niet beperkt bent tot de producten van één enkele bank en geeft je de kans om te profiteren van de meest gunstige voorwaarden en rentetarieven.

 

Bijkomende kosten

Bij het kopen van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de hypotheek. Het is belangrijk om rekening te houden met de volgende bijkomende kosten:

  • Notariskosten voor de eigendomsoverdracht en de kosten voor de inschrijving in het Kadaster.
  • Voordat een hypotheekverstrekker een lening goedkeurt, is er meestal een taxatierapport nodig.
  • Voor de diensten van een hypotheekadviseur betaal je advies- en bemiddelingskosten. De kosten van het hypotheekadvies is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
  • Bij de aankoop van een woning voor eigen gebruik betaal je 2% overdrachtsbelasting. Als starter kun je profiteren van een vrijstelling van overdrachtsbelasting onder bepaalde voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
    • Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud
    • Je koopt de woning om er zelf in te gaan wonen
    • De woning heeft een waarde van maximaal €510.000,- (in 2024)

 

De invloed van (studie)schulden

Bij het aanvragen van een hypotheek wordt er niet alleen gekeken naar je inkomen, maar ook naar je schulden. Studieschulden, telefoonabonnementen op afbetaling en leaseauto's hebben invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Een studieschuld hoeft geen belemmering te zijn, maar heeft wel invloed op je leenruimte. Hoe hoger de schuld, hoe lager de hypotheek die je kunt krijgen. Hypotheekadviseur Peter de Bie vertelt hier het volgende over: "Hoewel je studieschuld niet geregistreerd staat en je het maandbedrag tijdelijk kunt verlagen naar € 0, is het bij het afsluiten van een hypotheek essentieel om deze schuld te melden. Een studieschuld is een financiële verplichting die we moeten meenemen bij het bepalen van de hoogte van je hypotheek. In 2024 rekenen hypotheekverstrekkers met de daadwerkelijke maandlast. Het aflossen van je studieschuld kan helpen om je leencapaciteit te vergroten."

Andere schulden waar je rekening mee moet houden zijn bijvoorbeeld een telefoon die je hebt gekocht op afbetaling, wat ook als een lening wordt gezien en ook een leaseauto heeft een aanzienlijke invloed op je maximale hypotheek. De maandelijkse leasekosten worden volledig meegerekend bij de berekening van je woonlasten. Dit kan je maximale hypotheek aanzienlijk verlagen.

 

De voordelen voor een starter

De vrijstelling van de overdrachtsbelasting werd eerder al even benoemd maar wist je dat er ook een starterslening bestaat? Deze lening kan aangevraagd worden bij de gemeente en overbrugt het verschil tussen de prijs van je nieuwe woning en het bedrag dat je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing over deze lening wat je financiële lasten in de beginfase verlicht!

 

Het kopen van je eerste huis is een spannend en soms stressvol proces. Door je goed voor te bereiden en de juiste stappen te volgen, kun je dit proces soepel laten verlopen. Kies voor een onafhankelijk adviseur om de beste hypotheek te vinden. Daarnaast kan een aankoopmakelaar je helpen met inzicht in de huidige woningmarkt, zodat je beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen. Zo kun je straks met een gerust hart genieten van je nieuwe woning!

Kies voor alles onder één dak en profiteer van koppelkortingen! Vraag direct een gesprek aan met één van onze financieel adviseurs.

Naam

Geschreven door

Peter de Bie

Hypotheekadviseur

Neem contact op
Terug naar overzicht

Neem contact op

Laat je gegevens achter in ons onderstaande contactformulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Naam *
E-mailadres *
Telefoonnummer *
Bericht