fbpx

WHATSAPP

BERICHT

CONTACT

woning kopen noord holland
woning kopen huren noord holland
Teer makelaars

De jubelton gaat verdwijnen – Wat je nu nog kunt doen

Thuis in Noord-Holland

In dit artikel behandelen we de jubelton. Deze gaat verdwijnen, maar wat kun je nu nog doen als je deze wilt schenken? Hiervoor zijn we in gesprek met onze in-house hypotheek adviseur Bert Llama.

 

Bert: “Volgend jaar wordt de jubelton verlaagd. Nu kun je nog € 106.761,- schenken, volgend jaar is dit nog maar € 28.947,- om het jaar daarna volledig te verdwijnen. Maar dat betekent niet dat er nu geen mogelijkheden meer zijn om van deze optie gebruik te maken!”

 

Allereerst: wat is een jubelton? Officieel heet dit de schenkingsvrijstelling voor eigen woningen. Via deze regeling kun je een bedrag belastingvrij schenken aan bijvoorbeeld je kind(eren) voor het aankopen van een eigen woning.

 

Dit jaar is dus de laatste mogelijkheid om van de jubelton gebruik te maken. Maar ook als je nu nog niet het volledige bedrag beschikbaar hebt, kun je nu al wel een schenking doen en deze aanmerken als de jubelton. Het is dus van belang om in 2022 alvast een deel te schenken, want dan mag deze verspreid worden tot en met 2024. Wel is het van belang dat de schenking vóór 31 december 2024 gebruikt wordt voor een woning.

 

Bert: “Je kunt aan iedereen schenken, zo kun je ook een neef, goede vriend of kleindochter helpen bij het aankopen van een eigen huis. Belangrijk is wel dat de leeftijd van de persoon waaraan je schenkt ligt tussen de 18 en 40 jaar. Een jubelton mag naast aankoop eigen woning ook gebruikt worden voor woning verbetering, verduurzaming of voor het verlagen van de hypotheeklast. En: wanneer je nu alvast bijvoorbeeld € 10.000 euro schenkt omdat de persoon waaraan je schenkt voornemens is volgend jaar een woning te gaan kopen, maar dit uiteindelijk – om welke reden dan ook – niet doorgaat, kan de schenking ongedaan gemaakt worden.”

 

Conclusie: onderneem snel actie wanneer je gebruik wilt maken van de fiscale voordelen van de jubelton.

 

Disclaimer: iedere situatie kan anders zijn. Laat je goed informeren over de exacte fiscale eisen. Teer ontzorgt graag: en daarom bieden wij in samenwerking met onze in house hypotheek adviseur Bert Llama een vrijblijvend gesprek aan. Neem hiervoor contact met ons op via: bedrijven@teer.nl of bel ons op: 0251 212 102