fbpx

WHATSAPP

BERICHT

CONTACT

woning kopen noord holland
woning kopen huren noord holland
Teer makelaars

Alles wat je moet weten als je jouw eerste huis gaat kopen

Thuis in Noord-Holland

Overweeg jij om binnenkort de grote stap te maken en een huis te gaan kopen? In deze blog vertellen we je meer over het aankoopproces van jouw (mogelijk eerste) woning. Een huis kopen is natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet. Of het nu je eerste, tweede of derde woning is, de meest gestelde vraag blijft ‘hoe koop ik een huis en wat komt hier precies bij kijken?’

 

Allereerst is het belangrijk om je goed te laten informeren, om zorgvuldig te werk te gaan en je ‘huiswerk’ goed gemaakt te hebben, voordat je überhaupt een woning gaat bezichtigen. Maar wat houdt dit ‘huiswerk’ nou precies in?

 

1) Check de financiële mogelijkheden:
Voordat je echt een woning kunt kopen, moet je wel weten binnen welk budget jouw droomwoning valt. Maak hiervoor – voorafgaand je eerste bezichtiging – een afspraak bij een hypotheekadviseur. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan jou alles vertellen over de mogelijkheden. Je krijgt van de adviseur ook extra informatie over bijvoorbeeld de invloed van jouw eventuele studieschuld op een mogelijke hypotheek. Daarnaast kan de adviseur je ook meer informatie geven over het mogelijk verduurzamen van jouw woning en welke financiële mogelijkheden hiervoor zijn. Heb je al een eigen woning en wil je doorstromen? Dan zal de adviseur ook vragen naar een taxatierapport of waardebepaling met hierin de geschatte waarde van je huidige koopwoning. Dit heeft wederom invloed op hetgeen je kunt lenen en het budget van de toekomstige, nieuwe droomwoning.

 

2) Het uitzetten van de zoekopdracht:
Inmiddels weet je wat je maximaal kunt besteden aan het kopen van een huis. Je kunt dus nu op zoek gaan naar jouw droomwoning. Het is handig om vooraf een eisen- en wensenlijstje te maken waar de woning aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de ligging, woonoppervlakte aantal kamers en eventuele tuinligging. Het is ook leuk om in de auto of op de fiets te stappen en rond te rijden in de omgeving waar je graag zou willen wonen. Wellicht tref je meteen jouw droomwoning of weet je welke buurten jouw voorkeur hebben. Ga ook in gesprek met een lokale aankoopmakelaar. Wij als makelaar kunnen jou ook helpen met het zoeken naar een geschikte woning. Misschien krijgen wij binnenkort jouw droomwoning in de verkoop en ben je hiermee als eerste op de hoogte.

 

3) Bezichtigen en mogelijk bieden:
Mocht je inmiddels een woning hebben gevonden die je graag van binnen wilt bekijken, dan kun je deze gaan bezichtigen. Bel of mail de verkopend makelaar voor een afspraak. Wil je meteen dat de aankoopmakelaar met je mee gaat? Zorg dat je alvast een aankoopopdracht hebt gesloten met jouw aankoopmakelaar. Wij plannen dan de afspraak voor je in en zullen je bijstaan en begeleiden bij de bezichtiging. Daarnaast is het verstandig om een woning nooit alleen te bekijken. Twee mensen zien eenmaal meer dan één. Ben je enthousiast en wil je graag een bieding uitbrengen? Zorg er dan voor dat je samen met jouw aankoopmakelaar een tactiek bespreekt en jouw ontbindende voorwaarde(n) samen vaststelt. Denk bijvoorbeeld aan een bouwkundige keuring of het voorbehoud van financiering. Wanneer je een aankoopmakelaar in de hand hebt genomen, zullen wij je hierin volledig begeleiden.

 

4) Mondelinge overeenstemming en de koopovereenkomst:
Is het gelukt om mondeling met de verkoper tot een overeenstemming te kopen? Alvast gefeliciteerd! Het is nu tijd om de koopovereenkomst te tekenen. In een koopovereenkomst staan alle afspraken en voorwaarden die betrekking hebben op de verkoop en de woning omschreven. Uiteraard zal de aankoopmakelaar deze overeenkomst volledig met je doornemen, zodat je goed weet waarvoor je precies tekent. Met de door verkoper en koper getekende koopovereenkomst kun je samen met jouw hypotheekadviseur de financiering gaan aanvragen. In de meeste gevallen is er een taxatierapport nodig, opgesteld door een onafhankelijk taxateur. De taxateur vertelt jou de waarde van de woning en ook hiermee kan de hypotheekadviseur jouw hypotheek gaan aanvragen.

 

5) Naar de notaris en de sleuteloverdracht:
Wanneer alle ontbindende voorwaarden zijn verlopen, hoef je alleen nog maar richting de notaris. Zij regelen de leveringsakte van de woning en de hypotheekakte van jouw lening. Het is verstandig om een plaatselijke notaris te kiezen, want voorafgaand aan deze afspraak doe je nog een eind-inspectie samen met de verkopende makelaar, verkoper en jouw aankoopmakelaar. Tijdens deze eind-inspectie controleren we of de woning leeg is, of al de apparatuur functioneert, maar ook of de radiatoren warm worden en de CV-ketel goed werkt. Uiteraard worden ook de meterstanden genoteerd. De verkopend- of aankopend makelaar zorgt dat dit alles netjes wordt gedocumenteerd in een inspectierapport. Na de inspectie is het tijd om naar de notaris te gaan en de sleutels in ontvangst te nemen!

 

Vind je dit alles spannend? Wij ondersteunen je graag in het gehele proces en kunnen alle diensten (hypotheken/verzekeringen – aankopen – verkopen) aanbieden! Maak een vrijblijvende afspraak, de koffie staat klaar.